Na een dag uitstel

Na een dag uitstel hadden we gehoopt op het herstel van het weer. Dit was er ook! Op de vlieglijn een aantal buien en dan moet je een beetje geluk hebben en de duiven die hier goed tegen kunnen. Mooie blauwe luchten werden afgewisseld met zeer zware bewolking en een zeer stevige wind. Toen de duiven moesten komen regende het hevig in Mill. Dit zag je uiteindelijk ook aan de aankomsten. Het klaarde op en ze vielen vanuit alle hoeken als zand. Maar ook dit is duivensport. Volgende keer is het weer anders. Toch niet geheel ontevreden. Vorige week kwamen ze niet goed af masr wel een kop duif. Dit keer anders om. Kwamen goed af maar geen kop duif. Op naar de eerste Midfondvlucht het aankomende weekend. Veel succes allemaal met de voorbereidingen hiervoor.

Lees meer »

Gaat steeds beter

De weergoden leken ons niet goed gestemd. De vorm bij de weduwnaars is nog ver te zoeken maar toch besloot ik om ze in te korven voor mijn 2e vlucht vanuit Vervins. Waarom: ze zagen er goed uit maar ze gedragen zich nog niet als weduwnaars. De duivinnen zijn momenteel veel beter, ondanks dat ze nog verduisterd worden. Ik had me er eigenlijk al bij neergelegd dat het wellicht Zondag zou worden dat de duiven gelost konden worden. Maar een brede strook van opklaringen op de vlieglijn liet het toe om de duiven om 11.00 uur te lossen. Vorige week was niet om naar huis te schrijven maar in de vereniging werd toch mooi 1 en 2 gepakt. De eerste prijs werd toen opgeëist door een kleindochter van Olympic Stephanie van Martijn en Buck de Kruif uit Woerden. Deze duivin zag er weer goed uit en ik besloot om haar als 1e getekende te zetten. In de voorvlucht zag ik al dat de snelheid hoog was en dat we, gezien de wind, voor konden zitten. Ik zat op mijn vertrouwde plekkie, onder de tent, en zag 2 stippen overvliegen en de vleugels samentrekken. Dit moesten duiven zijn en waarschijnlijk voor Gerrit van der Linden (ook uit Mill). Gaande weg zag ik er 1 van de 2 afdraaien om als een wezenloze zich naar beneden te storen richting de valplank. Die miste ze gelukkig niet en werd geconstateerd om 13.19.11. Wat inhield een gemiddelde snelheid van 1757 meter per minuut. Het bleef daarna te lang stil om een mooie serie te draaien maar al snel kwam de trein op gang. Prachtig gezicht hoe hoog de duiven zaten en ze als een baksteen naar beneden komen. Het kan nog beter maar we gaan er weer aan werken. Maar voor deze fase ben ik gematigd tevreden. Het leverde wel een mooie 1e prijs op in de vereniging en een 3e in de kring. In de regio was het plaats 38 van 1858 duiven.

Lees meer »

Hoogerwerf Racing Pigeons kiest voor SangersPro

Zoals jullie wellicht weten ben ik, vanuit mijn topsport verleden, een enorme voorstander van hoogwaardige kwaliteit bijproducten. Geen EEN topsporter kan zonder dus onze duiven ook niet. Ik probeer een topsport klimaat neer te zetten voor onze duiven en daar is dit een onderdeel van. Zie ook mijn visie hierover op deze website. Jaren lang ben ik trouw gebleven aan mijn oude standaard van Rohnfried. Totdat ik in contact kwam met Marcel Sangers, die ik overigens als 20 jaar ken, en hij me vertelde dat hij een lijn bijproducten heeft laten ontwikkelen die van zeer hoge kwaliteit zijn. Deze producten zijn inmiddels al 2 jaar getest bij tophokken en uiteraard door de meester zelf. De samenstelling van de producten zijn gebaseerd op alle Nationale en Internationale ervaringen die Marcel gaande jaren heeft opgedaan. Nu ben ik altijd wel zo dat ik eerst wil zien wat het doet. Na de eerste africhting op Biegies heb ik het systeem erop gezet. Als eerste de Recovery producten. Deze moeten volgens Marcel binnen een paar uur al zijn werk hebben gedaan en niet na 48 uur. Dat is te lang. Op de dag van thuiskomst heb ik ze rond een uur of 3 de Recoveryproducten verstrekt. 's Avonds heb ik de duiven in de hand gehad en ik geloofde mijn eigen ogen niet. Ze stonden al weer zo rond als een kogel. Dit in combinatie met de Elektrolyten verricht dit wonderen. Gaande de week heb ik het systeem gevolgd, wat voorgeschreven is en tot mijn grote verbazing gingen de duiven spontaan harder trainen, meer eten en werden zo strak en hard wat ik nog zelden heb gezien. Natuurlijk ga ik reacties krijgen als; maar waarom vlieg je dan niet aan de kop van de uitslag. Nou daar kan ik heel kort over zijn. Ik ben geen Team Sangers en de verhoudingen van kwaliteit en inzet liggen totaal anders. Maar ik zie wel of het de duiven goed doet en dat is zeker het geval. Ik zie uit naar de resultaten en als het maar 2% beter wordt dan dat het was ben ik weer 2% beter geworden dan eerst.   

Lees meer »

En ze zijn onderweg

Morgen staat de 2e africhting van Afdeling 3 vanuit Biergies op het programma. Voor mij is dit een afstand van ongeveer 130 km. In de vereniging werden een kleine 150 duiven ingekorft. Zelf hebben we er 43 mee. 21 Doffers en 22 duivinnen. Heb nog overwogen om de helft in te korven en die volgende week op Isnes te spelen. Maar dit heb ik niet gedaan omdat als het weer tegen zit MOETEN ze mee maar is gelijk wel 165km. Vandaar mijn keuze. Heb geprobeerd ze zo rustig mogelijk te houden met inkorven. Als ze morgen maar allemaal thuis komen ben ik tevreden. Laat ze morgen lekker bij elkaar zitten en mogen ze op eieren komen en mogen de doffers vuil broeden. Dit alles om ze goed te hebben op de Midfond en een paar op de Eendaagse. We zullen het zien morgen en allemaal succes morgen.

Lees meer »

Van start!

En we zijn vertrokken. Vandaag voor het eerst, sinds vorig jaar, de duiven hun eerste opleer gegeven. Normaal gesproken doe ik de doffers en duivinnen samen, maar dit keer niet. Eerst de duivinnen weggebracht en de doffers naar het duivinnenhok gedaan. De duivinnen 10 km weggebracht en deze op het dofferhok naar binnen gelaten. Hier lag uiteraard wat lekkers voor ze klaar. Vervolgens de doffers in de mand gedaan en de duivinnen naar hun eigen hok gedirigeerd. Daarna de doffers weggebracht en die konden weer naar binnen in hun eigen hok en uiteraard weer iets lekkers in de broedbak. De reden dat ik het zo doe is om ze zo rustig mogelijk te houden. Heb veel onervaren jaarlingen en daarom wil ik niet dat ze te druk worden. (Dus zenuwachtig). Gelukkig geen verliezen met de africhting, dat hebben we wel eens anders gehad. Zaterdag as. hebben we in Oost Brabant de eerste africhting. Die laat ik schieten. De volgende week hebben we de tweede africhting (Bierges) en daar moeten ze mee naar toe als het weer goed is. 

Lees meer »

Opgelucht kunnen we verder.

In mijn vorige blog heb ik gemeld dat ik me zorgen maakte over de gezondheid van mijn kweekduiven. De eerste ronden eieren waren voor meer dan 50% onbevrucht. Na het weghalen van deze eieren hebben ze binnen 9 dagen allemaal weer gelegd en was het vandaag de dag dat ik kon zien hoe het er nu voorstond. Gelukkig zijn alle eieren van de 16 kweekkoppels bevrucht. De reden dat dit niet bij de eerste ronde zo was is en blijft me onbekend al heb ik daar wel ideeën over. De eieren bij de vliegduiven beginnen uit te komen en vandaag waren dit er 14. Dus de nieuwe hoop is weer geboren en kunnen we onbezorgd naar het seizoen toewerken. Al weet je het natuurlijk nooit. Er kan zomaar een kink in de kabel komen maar voor nu ben ik weer tevreden. Volgende week ga ik beginnen met het loslaten van de vliegduiven. Dat betekent dat ik vanaf morgen elke dag een magnesium en calcium bruistablet in het water zal doen om proberen vleugelblessures te voorkomen.

Lees meer »

Gaat niet zoals gepland!

Op 25 Januari jl. zijn 38 koppels gekoppeld. Keurig binnen 14 dagen alles op eieren. Dan denk je het zit wel snor!. De eieren van de kweekduiven zo snel mogelijk overgelegd naar de vliegduiven. Na een dag of 7 eens gekeken wat de resultaten waren. Geschrokken ben ik. Van de kweekduiven was meer dan de helft onbevrucht. Bij de vliegduiven (22 koppels) was 1 eitje onbevrucht. Hoe is het mogelijk ga je jezelf afvragen?!. Aan de gezondheid kan het niet liggen. Voor het koppelen ALLES laten checken. Het weer misschien?; zou kunnen maar dat denk ik niet. Is het kweekhok te oud? 16 koppels bij de doffers 3x 2009, 2x 2010, 5x 2011 en de rest jonger. Die van 2009 en 10 zouden kunnen maar de rest mag je toch verwachten dat ze gewoon de eieren bevruchten. Zitten er teveel koppels in het hok?; zou kunnen. Maar na een uitvoerige observatie kwam ik erachter dat er 2 doffers waren die het paren van de andere doffers niet toelieten. Deze heb ik nu vast gezet op de hoop dat dit de oorzaak was en is. De kweekduiven kwamen allemaal weer met 8 dagen, na het overleggen, gelijktijdig op eieren. Dat zie ik graag maar ja, zijn ze bevrucht of niet. Binnen een paar dagen zullen we het weten.

Lees meer »

De eerste eieren is een feit

Op 25 Januari zijn de duiven bij elkaar gezet. Het koppelen gung eigenlijk prima op een paar koppeltjes na. 38 koppels zijn het geworden en op 2 Februari werden de eerste eieren gelegd. De kweekduiven zijn gerricht gekoppeld en de vliegduiven hebben een vrije paring gehad. Op dit moment zijn er 15 koppels die gelegd hebben en de rest zal spoedig volgen verwacht ik. Kortom dik tevreden over het verloop tot nu toe.

Lees meer »

Het kweekseizoen is gestart

Even niet verder met de verbouwing en wat doe je dan? Koppelen 😂. De vorst heeft Neferland momenteel verlaten en de temperatuur is gestegen. Ik zag het gisteren gelijk aan de duiven en dan met name aan de duivinnen. Het was de bedoeling om op 30 Januari as. te koppelen maar de duiven gaven aan er klaar voor te zijn. Alles was voorbereid en daarom besloten om gisteren(25e) te koppelen. 38 Koppels zitten nu bij elkaar. 1 Koppel vertikte het maar die moet maar zien. Erg tevreden hoe het verloopt momenteel. Hopenlijk kunnen we een topper kweken.

Lees meer »

Het is bijna zover!

De natuur is momenteel nog mild en van winter is tot nu toe nog geen sprake. Als schijnt het op het laatste van de week dan toch te gebeuren. Koning winter doet Nederland aan als we de weervoorspellers mogen geloven. Hier beginnen de voorbereidingen op het kweekseizoen aankomend weekend. De 30e van deze maand gaan we koppelen en zo nodig, als de duiven er klaar voor zijn, eerder. Dat betekent dat ik vanaf de 20e Januari ga bijlichten. Dit doe ik vanaf 's ochtends 07.00 uur tot 21.00 uur. Met betrekking tot het voer gaat de winterrust samenstelling aangepast worden naar 25% ruimengeling, 25% Gerry Plus, 25% Paddy en 25% Gerst. Dit tot 3 dagen voor de koppeling. Daarna wordt de Gerry plus vervangen voor ruimengeling. Iedere dag wordt er een klein beetje form-olie van Versela Laga over het voer gedaan met wat Tarwegraspoeder en Chlorellapoeder. Hierbij wordt 2x per week RO200 van Rhonfried gedaan. Dit is een conditiepoeder met extra calcium en magnesium. Door het drinkwater doe ik zoals altijd in de winterperiode om de dag Bio Lugicol allicine in het drinkwater. Vorig jaar was het nog de standaard Bio Lugicol en dit jaar voor het eerst dus met allicine erin. Ik moet eerlijk zeggen dat me dit goed bevalt. De duiven zien er schitterend uit, zijn levendig, zo blank als zilver en eten prima. Zo goed dat ze eigenlijk iets te zwaar zijn voor het mooie. Maar goed; een ronde kweken en ze zijn weer op gewicht. In mijn optiek kunnen ze nu beter iets te zwaar zijn dan te licht. Als ze te licht zijn krijg je dat met het grootbrengen van de jonge er moeilijk bij. Op eieren zou dit nog wel gaan verwacht ik. De broedpannen zijn al ingepakt en alles staat klaar. Voor mij gaat het seizoen dus bijna beginnen.

Lees meer »

Kerstdagen weer verleden tijd.

De Kerstdagen van 2018 zijn weer verleden tijd. Hopenlijk heeft iedereen fijne dagen gehad. Op veel hokken zijn de duiven al gekoppeld of zitten op eieren of op jongen. Bij mij op het hok is van geen van allen van toepassing. Hier duurt het nog 4 weken. Van de week de duiven laten controleren en niets gevonden zelfs geen tricho. Sommige waren wel iets te zwaar maar dat gaat er nog wel vanaf. Alles staat wel klaar om de kweekperiode aan te vangen. Want ik blijf kijjen naar de duiven. Als deze aangeven er klaar voor te zijn gaat het ook gebeuren. Al is dit over 2 weken dan bwgin ik gewoon. Maar ik verwacht de 4 weken nog wel nodig te hebben. Op de video staan een aantal jaarlingen die het in 2019 moeten gaan doen voor de baas. Uiteraard wens ik een ieder een hele fijne jaarwisseling en alvast een super, gezond, sportief en succesvol 2019 toe.

Lees meer »

De Winterperiode nadert

De klok is alweer 1 uur terug gezet en de winterperiode nadert met rasse schrede. De jonge duiven zijn nog volledig in de rui. Daarentegen zijn de vliegduiven en de kweekduiven alweer zo goed als klaar. Elk jaar wordt hier de laatste zaterdag van Oktober begonnen met een paratyfus kuur voor de duur van 21 dagen. Waarom de laatste zaterdag van Oktober?. Geen idee! zit geen beredeneerde gedachten achter maar is wel makkelijk te onthouden. 3 Weken voordat de duiven gekoppeld gaan worden wordt er geënt tegen Paramixo.  De mengeling die de duiven nu krijgen bestaat uit 20% rui mengeling aangevuld met 80% (25% Gerst, 25% Paddy, 25% Zuivering en 25% Gerry Plus). Hier komt 10% snoepzaad en P40 doorheen.  Zoals jullie wellicht weten ben ik een liefhebber die vanuit de darmen werkt om en optimale basis gezondheid te krijgen. Over het voer komt 2 a 3 keer per week een eiwit preparaat en 1x per week biergist. Het water wat ze krijgen wordt om de dag aangezuurd (ph 4,7).  Waarom geen 100% rui mengeling? Mijn persoonlijke menig is dat hierbij de darmen te zwaar belast worden door de plantaardige eiwitten en ik geen voorstander ben van veel plantaardige eiwitten (bonen, erwten, soja etc) Ik voer de duiven liever een lichte mengeling waaraan ik een dierlijk eiwit toevoeg en daardoor controle heb op de duiven.. Hierdoor blijven de duiven mooi blank en roze van kleur. Daarnaast gooien ze echt geweldig dons. Van overvoeren is, mits je hier controle op houdt, bijna geen sprake. Uiteraard gaan ze momenteel 2x per week in bad. Na de rui zal dit 1x per week zijn. Met de kweek hanteer ik dezelfde mengeling van voer. Dus voor mijn duiven geen kweekmengeling om de geschreven reden. Hier zal ongeveer weer 2 Februari gekoppeld worden. Dit is mij uitstekend bevallen met als grote voordeel; weinig last van de roofvogels als de jonge duiven eruit kunnen.

Lees meer »