Begeleid je duiven als topsporters

Ik heb in het verleden op hoog niveau gedaan aan Triatlon. Mijn team bestond uit 5 talenten die door de coach, trainer, voedingsspecialist en fysiotherapeut klaar gestoomd werden om op bepaalde doelstellingen in TOP vorm te zijn. Hiervoor waren een aantal belangrijke aspecten van belang.

  1. Planning
  2. Fysieke gesteldheid (gezondheid)
  3. Mentale gesteldheid (motivatie)
  4. Voeding
  5. Training
  6. Rust

Eerst werd er gekeken naar het wedstrijdschema en wie aan welke wedstrijden deel ging nemen.

In die tijd werkte we met trainingsschema's waar in gemeld stond welke fysieke arbeid, met welke intentie, er geleverd diende te worden en wanneer. 

 

Wat betekent dat in de praktijk?

Dit betekende dat in het voorseizoen, tot Maart, 3000km gefietst, 200km gelopen en 50km gezwommen moest zijn. Dit allemaal om te zorgen dat de conditie top moest zijn. De periode erna was gebaseerd op onderhoud van de conditie en het fysieke gestel. In die tijd werd er gewerkt aan de spierkracht in de fitnesschool. De training werd weer geïntensiveerd naar de wedstrijden toe. Dit tot 2 a 3 weken voor de eerste Wedstrijd. De 2 a 3 weken voor de eerste wedstrijd werd er onderhoudend getraind met een lagere intensiteit en veel periodes van rust.


Dit is dan ook precies de visie die ik loslaat op mijn postduiven. Er zitten veel paralellen in tussen de trainingsopbouw en training van topsporters en de postduiven.

 

In het begin kei hard trainen om vervolgens de trainingen op basis van onderhoud. Dus vrije training, een keertje africhten en zorgen dat ze gemotiveerd aan de wedstrijden beginnen.