Home » Nieuws

Het mocht niet zo zijn!

Afgelopen weekend zat het bij mij niet mee!. Of anders gezegd; ik had dit weekend niet het geluk.  Onze duiven stonden deze week in Laon. Na een weekje rust, vanwege het slechte weer, konden de duiven weer een vlucht afwerken. Rust roest wordt en wel eens gezegd. Of dit echt de reden was van de mindere prestaties, zal zich altijd laten raden. De duiven waren goed en moet het ook gewoon gebeuren. Om 8.30 uur kregen de duiven de vrijheid met een matige ZW wind en veel bewolking. Op de vlieglijn waren duidelijk buien te zien. Dan weet je dat je geluk moet hebben op een vroege duif. Helaas was dit hier niet het geval. Ik zag al vrij snel dat op de voorhand de duiven onregelmatig kwamen en dan weet je genoeg. Om 6 over 11 hadden de duiven er moeten zijn om hoge hoge te kunnen gooien om in het snuitje van de uitslag te komen. Hier geen duiven op dit tijdstip. Om 14 over 11 uur melde zich de 1e duif. Deze kwam al helemaal van achteren en dan weet je dat je veel te laat zit en dat bleek ook. 2 Minuten later verscheen de 2e duif en toen kwamen ze ongeveer om de 3 minuten een duif. Dit was op zich, gezien het weerbeeld, nog best aardig maar de echte kopduif (uitschieter) was er niet. Op de Eendaagse had ik geen duiven mee. De reden hiervoor is dat ik het moet hebben van de jaarlingen omdat de oude ploeg vorig jaar bewezen heeft het niet aan te kunnen. De jaarlingen hadden nog, in mijn optiek, te weinig kilometers gemaakt om ze al op een Eendaagse te zetten. En achteraf gezien denk ik dat dit een goed besluit is geweest. We gaan ze weer oppoetsen voor komend weekend. Dan staat er weer een Midfondvlucht op het programma en gaan we kijken wat ze hierop gaan doen.

Lees meer »

Kweekseizoen 2021

Het kweekseizoen 2021 is hier gestart op 19 Januari jl. Op deze dag werden er 43 koppels samen gezet. Deze 43 koppels zijn verdeeld over 2 hokken. In het nieuwe kweekhok zitten 24 koppels en op het vlieghok zijn 19 vliegkoppels gehuisvest. De samenstelling op het kweekhok bestaat uit: 19 koppels voor de Eendaagse fond en 5 koppels voor de Marathon. Op het vlieghok zijn er 15 koppels voor de Eendaagse en 4 koppels voor de Marathon. Op het nieuwe kweekhok zijn helaas 4 eitjes gesneuveld door vechtpartijen. En ja....... dit zijn meestal de eitjes van koppels die je niet wil missen. 1 Late jonge duivin op het vlieghok heeft nog niet gelegd. Dus normaal gesproken zouden we 86 eitjes hebben, 4 gesneuveld, en 1 koppel nog niet gelegd. Dus we hebben hier op de hokken 80 eitjes liggen. Vandaag alle eitjes geschouwd en in totaal 3 onbevrucht. Dus dit is een uitstekend bevruchtingspercentage van 96,25%. Ik kan dus wel concluderen dat de gezondheid en conditie momenteel prima in orde. Nu hopen dat de eitjes, die ik over ga houden, ook dat werkelijk uit gaan komen. De eitjes van de kweekduiven, waar ik 2 extra jongen van wil hebben, had ik 3 dagen geleden al overgelegd naar de vliegduiven. Dat betekend dat de vliegduiven 3 dagen op 4 eieren zitten. Vanavond worden de eitjes van de vliegduiven weggehaald. Allemaal veel succes met de kweek.  

Lees meer »

Je hebt wel eens van die dagen...

Je hebt wel eens van die dagen in je leven dat je denkt; wat is het leven soms toch oneerlijk. Afgelopen Zaterdag was weer eens zo'n dag. Tussen het duivengeweld door krijg je dan ineens te horen dat een geliefde bekende toch plotseling is overleden, gevolgd door het overlijden van een vader van een goede duivenliefhebber en dan zie je ook nog eens dat de duivenvluchten die gepland stonden voor die dag in het 100 gaat lopen. Dan denk je wel eens..........waar ben ik in godsnaam mee bezig op deze aardkloot. Zijn er nou geen leukere dingen te bedenken om je mee bezig te houden en dat iedereen moet wijken omdat JIJ postduiven hebt???. Ja natuurlijk zijn er leukere dingen maar de duivensport blijft in al haar facetten een schitterende hobby. Lees goed hobby en ja zijn er liefhebbers die ervan leven maar voor de meeste mensen is het een hobby!! En laten we hier dan ook naar handelen als iedereen begrijpt wat ik bedoel. Ja, ook ik kan zeer boos worden om beslissingen die genomen worden waarvan je denkt. Hoe is het mogelijk dat mensen deze beslissingen nemen en blijkbaar niet begrijpen hoe de duif en de duivensport in elkaar zit(ten). Nee ik weet ook niet alles. Gelukkig niet zou ik zeggen want anders had ik wel beroeps geweest of in het bestuur van de landelijke organisatie gezeten. 

Lees meer »

Rondje langs de Velden (4)

Vandaag geen weer hier om de duiven te trainen. Het was de bedoeling om vandaag weer eens op pad te gaan met de jonge duiven. Maar dat wordt niets vandaag.  Wat doe je dan? Administratie van de duiven is bij. Ga denk ik maar eens wat plannen op papier zetten voor volgend jaar en een schema bouwen voor de jonge duivenvluchten van dit jaar. Ook nog eens goed kijken naar het productengala wat er dit jaar op het schema stond of dit voldoet en zo niet wat de alternatieven zijn.  Even er tussen uit geweest met het schrijven op Duivenvaria. Maar hij is er weer. Een rondje langs de velden.

Lees meer »

Ongelofelijk!!!

Het is echt ongelofelijk wat ik dit jaar meemaak. Dit weekend voor de 3e keer achter elkaar bij de eerste 50 in het rayon van de Afdeling 3 Oost Brabant. En het knappe is dat het elke keer een andere duif is. Was het op Vervins de 17-182 (44e van 10.350 duiven)van Martijn en Buck de Kruif. Op Nanteuil was het de 18-094 (13e van 9.067 duiven)van mijn eigen soort en vandaag op Sezanne was het de 16-432 (30e van 7.306 duiven) ook van mijn eigen soort. Nog nooit meegemaakt dus ongelofelijk!!. De stabiele factor is in deze mijn Vale Erik. Gekregen van Erik Loef en hij is continu mijn 2e duif. Ook dit is ongelofelijk. Vorig jaar als jaarling een paar flauwe prijsjes en dit jaar 3x op rij in de kop van het rayon Oost van Afdeling 3. Hij is bedoeld voor de Eendaagse, trouwens allemaal moeten ze er volgende week aan geloven. Het is logisch als je bij de Afdeling er steeds bij zit dat je in je eigen CC en Vereniging er ook telkens goed bijzit. Ik krijg ineens veel vragen hoe kan dit nou. Dezelfde duiven en nu ineens meedoen. Ik zeg dan; ik weet het ook niet. Ik doe het zelfde als alle andere jaren. Alleen heb ik van de winter mijn verluchting aangepast en misschien is dat het verschil. Ze trainen niet anders of langer, voer- en verzorgingsschema is identiek. Alleen ben ik dit jaar begonnen met de producten van Gert Jan Beute in plaats van de producten van Rohnfried. Eenvoudig systeem met topproducten en de duiven reageren er blijkbaar goed op. 

Lees meer »

Super tevreden!

Vorige week was al een week om te smullen met een 44e prijs van 10.000 duiven en dan denk je; geluk moet je een keer hebben. Vandaag stond de eerste Midfondvlucht op het programma vanuit Nanteuil. Voor mij 354 km. Lokaal zaten er op de vlieglijn een paar buien maar bij ons ter plaatsen was het geweldig weer met een lichte tot soms matige zw wind. Vorige week met een zo wind kon het eigenlijk niet bij ons maar toch gebeurde het. Vandaag met zw zou voor ons beter zijn en te meer omdat dit de meest westelijke losplaats is voor de Midfond voor ons. De duiven gingen uitstekend de mand in en dan is het voor de liefhebber gedaan. Wachten op het resultaat is dan het devies. Om 8.45 uur kregen de duiven de vrijheid en kon de strijd beginnen. Tussen 12.45 en 13.00 uur had ik ze verwacht. Op Compulive zag ik dat de voorlucht had gedraaid en dan zou ik net voor 13.00 moeten draaien om deze voor te zitten. Al snel kwam de reeks van Evert Diepeveen op Compulive en hieruit bleek dat ik op 12.51 een duif moest hebben. Strak in de lucht kijkend, waar nog geen duif te zien was, kwam exact uit de goede hoek mij 098 aan zetten als een komeet, draaide nog 2 rondjes om vervolgens op de antenne te landen. Uiteraard keek ik snel op de klok en die gaf aan 12.51.03 met 1440 meter per minuut. BAM dacht ik; Keldonk heb ik liggen met bijna 70 duiven mee. Geweldig. Het duurde vervolgens te lang totdat mijn tweede kwam en toen wist ik het bijna zeker; dit moet een knal vroege zijn. Dit bleek later ook zo te zijn. De 094 speelt een 27 van 17.216 duiven. Op 12.59 kwam mijn tweede duif en dat was weer de 182. Deze duivin speelde vorige week de 44e van 10.000 duiven en nu weer erbij. Snel opgevolgd door Vale Erik (740). Dan is het wachten geblazen. Het blijkt idd een knalvroegen duif te zijn. Wat kan een duif een mens gelukkig maken :-) 

Lees meer »

Er is hoop!

2 Weken geleden consulteerde ik Stijn Rans van Giantel. Mijn duiven, jong en oud, zagen er geweldig uit maar trainden niet naar mijn zin. Na onderzoek bleek dat er licht Trico en Ornythose bij de duiven aanwezig was.. Kreeg een kuur mee voor 7 dagen over het voer. Na de kuur ben ik, op advies van Gert Jan,  doorgegaan met LTW en Clean Balance van Gert Jan Beute. Na 1 week begonnen de duiven geweldig te trainen. Vooral de jonge duiven trainen er op los. 1 1/2 Uur trainen is momenteel niets voor ze waarvan ze zeker 1 uur weg zijn. Gisteren, na de ochtendtraining,  de moed bij elkaar geraapt en de jonge duiven in de mand gezet om ze af te richten. 5km Was de opgaaf voor hun. Na 10 minuten waren ze thuis en trainden gewoon weer 1 uur door. Ik wist niet wat ik zag. Nu draaien  de jonge duiven qua Beute-systeem mee met de oude duiven. 

Lees meer »

Rondje langs de Velden (3)

Ondanks dat Nederland gebukt gaat onder de zware last die Corona heet, is het prachtig weer. Wind uit het Oosten en strak blauw. Mooi om buiten, omdat we toch geadviseerd worden om thuis te blijven, in de tuin bezig te zijn. Ook gelijk maar een ruimte vrijgemaakt om mijn nieuwe kweekhok op te plaatsen. Hij moet nog gebouwd worden maar de tekeningen zijn klaar. En.....als we alles buiten op de rit hebben gaan we eraan beginnen.

Lees meer »

Rondje langs de Velden (2)

Terecht kijken we nu naar elkaar en wachten we af wat komen en niet komen gaat. De situatie rondom het Coronavirus neemt wereldwijd grote vormen en wat gaat er nog komen?

Lees meer »