Recap

Afgelopen zaterdag zouden we La Souterraine vliegen. Door de verwachte weersomstandigheden besloot onze Afdeling in overleg met Afdeling 4 om naar een oostelijkere gelegen losplaats te gaan, nl: Vichy. Een iets oostelijkere losplaats met iets minder afstand. 

Lees meer »

Resume en omgedoopte duif

Mijn laatste blog was een paar dagen voor de 2e Eendaagse fondvlucht Chateauroux. In die blog voorspelde ik al, ondanks de te verwachten westen wind, waar de kopduiven zouden vallen in Afdeling 3 Oost Brabant. De 1e 25 duiven zaten aan de westkant van onze Afdeling. En dat is dan het gevolg van een westen wind. Als hij nou oostelijk had gezeten was het Den Bosch, Vlijmen en Nieuwkuijk. Maar goed dit weten we al een tijd en is niets anders aan te doen dan verhuizen of het accepteren. Wat wel dan weer grappig is dat dan zo'n liefhebber zegt die in de kop van de uitslag speelt; Zie je nou, in het oosten van de Afdeling zit geen kwaliteit aan duiven. Dan moet ik maar lachen als ik dat hoor en denk ik weer zo een die niet wil veranderen, wat dat laat hij op de vergaderingen wel zien, en het lekker wil laten zoals het is voor eigengewin. En als ik eerlijk ben snap ik dit ook nog, maar frustrerend is het wel!! 

Lees meer »

Vol gas

We staan weer aan de vooravond van de 2e Eendaagse fondvlucht. Voor de zuidelijke Afdelingen van ons land is dit Chateauroux. Even terug naar 2 weken geleden. Toen vlogen de zuidelijke Afdelingen vanuit Issoudun. 

Lees meer »

Remmen los ?!

Dit jaar draait bij mij alles om op de Eendaagse fondvluchten proberen te presteren. Dit omdat ik in het voorjaar weinig tot geen tijd heb en de duiven niet scherp kan krijgen voor de Vitesse en Midfond. Afgelopen weken verliepen aardig maar niet top. Kwamen super naar huis alleen 10 minuten te laat. Zoals in mijn eerder geschreven artikel heb ik toen, 2 weken geleden, op advies van de arts gedruppeld en gekuurd. Deze week zag ik dat de duiven beter werden. Kwam meer drang op en het trainen ging harder en beter. Ik had al eerder besloten om geen jaarlingen te spelen omdat deze duiven als jong bijna geen mand hadden gezien en nu pas 5 vluchten gehad op de Vitesse en Midfond.

Lees meer »

Kolen op het vuur

De afgelopen weken zijn we verwend met mooie vluchten. Omstandigheden waren prima en de duiven konden prima laten zien hoever ze zijn in de groei naar hun topconditie voor de vluchten waar het op moet gebeuren. Bij veel liefhebbers, als ik zo op FB kijk, zijn de duiven al heel lang goed en presteren geweldig. Mooi om te zien en zeker de video's van de liefhebbers die hun aankomsten laten zien. Hier kan ik echt van genieten. En uiteraard wil ik iedereen feliciteren met zijn/haar prestaties.

Lees meer »

Opwerken naar.....................beter

Afgelopen week stond Afdeling 3 Oost Brabant in Dizy la Gros met de duiven van hun leden. De voorspellingen waren prima dus problemen werden er niet of nauwelijks verwacht. Het was de verwachting dat de duiven niet vroeg gelost konden worden gezien het aanrij schema. Daarnaast was het ter plaatse ook bewolkt en was het onmogelijk om de duiven vroeg te lossen. Om 10.30 uur kregen de duiven het sein om te vertrekken. Aan de westkant van het land kon je zien (buienrader) dat er bewolking, regen en op sommige plaatsen ook onweer in de lucht zat. Na een paar weken oost in de wind was het nu noord-west. Het verloop van de vlucht was grillig. Ik zit nu 20 jaar in Brabant en heb nog nooit meegemaakt dat duiven van de samenspelen BCC en Oss niet bij de eerste 200 duiven zitten van de Afdeling. Dan moet er iets geweest zijn waardoor dit een feit is geworden. De vroegste duiven zaten dan ook helemaal aan het Oosten van onze Afdeling (overigens voor de 2e week achtereen). Uiteraard is het mooi dat het oosten ook eens mee kan. Ook zijn er dan liefhebbers die gelijk zeggen. Zie je wel dat je aan de oostkant ook vroeg kan draaien en die liefhebbers moeten nu niet meer zeuren dat de duiven altijd westelijk trekken. Hier moet ik dan om lachen want dit zijn natuurlijk reacties van liefhebbers die tegen beter weten in, ook gezien de uitslagen van de BCC en Oss, dit zeggen. Duiven vliegen nu eenmaal een veel westelijke lijn dan iedereen denkt. Liefhebbers uit Roosendaal melden met 2 jaar geleden al dat ze, als we op zondag vliegen, onze duiven over zien komen. En ik verzeker je......., Roosendaal naar het Oosten van onze Afdeling is gewoon 90 a 100 km. Hier kunnen de duiven niets aan doen maar wel onze besturen. Als je het eerlijker wil maken moet je zorgen dat de duiven in het midden van je Afdeling binnenkomen. Hoe??? Gewoon oostelijker gaan lossen. Midden van je Afdeling nemen en 100 km Oostelijker lossen en dan wordt het al een stuk eerlijker. Maar goed ook onverwachte vluchten hebben een winnaar en dat was ik niet in ieder geval. Kijk voor de uitslagen.

Lees meer »

Op Stoom

Afgelopen weekend stond Afdeling 3 Oost Brabant in Chimay met de duiven. De omstandigheden waren prima met een lichte Noorden wind. Sinds vorige week woensdag heb ik de duiven op weduwschap gezet nadat de doffers nog ongeveer 5 dagen hebben zitten broeden. Bewust zo gedaan? Zeker. Ik heb (had) veel jaarlingen die zeer weinig ervaring hebben en wilde ze de eerste paar vluchtjes (incl. een africhting) zo rustig mogelijk in de mand hebben. Daarnaast was het de afgelopen weken nog erg koud voor de duiven en dan scheelt het als ze op nest zitten. De jaarlingen kregen het de afgelopen 2 weken aardig voor hun kiezen en helaas ontbreken er nog een aantal op het hok hier. Trainen deden ze nog niet erg goed maar dat is logisch als je de duivinnen van het nest heb gehaald en na de training weer op de eitjes laat zitten. Maar ik vond het prima zo. 

Lees meer »

Het mocht niet zo zijn!

Afgelopen weekend zat het bij mij niet mee!. Of anders gezegd; ik had dit weekend niet het geluk.  Onze duiven stonden deze week in Laon. Na een weekje rust, vanwege het slechte weer, konden de duiven weer een vlucht afwerken. Rust roest wordt en wel eens gezegd. Of dit echt de reden was van de mindere prestaties, zal zich altijd laten raden. De duiven waren goed en moet het ook gewoon gebeuren. Om 8.30 uur kregen de duiven de vrijheid met een matige ZW wind en veel bewolking. Op de vlieglijn waren duidelijk buien te zien. Dan weet je dat je geluk moet hebben op een vroege duif. Helaas was dit hier niet het geval. Ik zag al vrij snel dat op de voorhand de duiven onregelmatig kwamen en dan weet je genoeg. Om 6 over 11 hadden de duiven er moeten zijn om hoge hoge te kunnen gooien om in het snuitje van de uitslag te komen. Hier geen duiven op dit tijdstip. Om 14 over 11 uur melde zich de 1e duif. Deze kwam al helemaal van achteren en dan weet je dat je veel te laat zit en dat bleek ook. 2 Minuten later verscheen de 2e duif en toen kwamen ze ongeveer om de 3 minuten een duif. Dit was op zich, gezien het weerbeeld, nog best aardig maar de echte kopduif (uitschieter) was er niet. Op de Eendaagse had ik geen duiven mee. De reden hiervoor is dat ik het moet hebben van de jaarlingen omdat de oude ploeg vorig jaar bewezen heeft het niet aan te kunnen. De jaarlingen hadden nog, in mijn optiek, te weinig kilometers gemaakt om ze al op een Eendaagse te zetten. En achteraf gezien denk ik dat dit een goed besluit is geweest. We gaan ze weer oppoetsen voor komend weekend. Dan staat er weer een Midfondvlucht op het programma en gaan we kijken wat ze hierop gaan doen.

Lees meer »