Uitgebalanceerde voeding

 

Uitgebalanceerde voeding en bijproducten zijn niet meer weg te denken in de moderne duivensport. Veel mensen hoor ik zeggen "al die bijproducten zijn overbodig". Als ik het reflecteer op topsporters, en dat is mijn uitgangspunt voor het bereiken van prestaties, gebruiken allemaal aanvullende preparaten. vitamines, pre- en probiotica, ijzertabletten, kruiden noem maar op. In mijn visie kan en mag dat niet ontbreken in de dagelijkse voeding. Dat doet het bij topsporters ook niet! 

 

Medisch onderzoek heeft al laten zien dat de gezondheid van mensen gebaseerd is 80% van de darmen. Dit betekend als de darmflora niet optimaal is, er geen goede basis gezondheid aanwezig kan zijn.

 

Voeding

In mijn voeding voor de duiven hou ik daar ter degen rekening mee. Zo ben ik een felle tegenstander van plantaardige eiwitten (erwten, bonen) in grote hoeveelheden in het voer. Waarom? Plantaardige eiwitten worden moeilijk opgenomen door het lichaam en belast het darmstelsel te zwaar. Je ziet ook vaak dat duiven blauw worden door het overmatig voeren van plantaardige eiwitten.

 Wel ben ik een voorstander van plantaardige vetten (snoepzaad, hennep, gepelde zonnebloempitten). Deze vetten worden snel en makkelijk opgenomen door de darmen en omgezet naar koolhydraten en energie. Ik heb graag controle over het geen wat ik geef aan de duiven. Vandaar dat mijn mengeling altijd eiwit arm is en ik eiwitten toevoeg als ik denk dat het nodig is.

Bijproducten

In de winter, rustperiode voor de duiven, gebruik ik bijna geen bijproducten. Wel gebruik is 2 keer per week een pro-biotica om de darmen gezond te houden en 2 keer per week een eiwit preparaat.  Het voer moet vezel rijk zijn. Ook dit om de darmen actief te houden. Het water wordt bij mij elke dag aangezuurd met BioLugicol..

Dit ook weer om de zuurgraad van de darmen optimaal te houden zodat ontwikkeling van verkeerde bacteriën geen kans krijgen. Dit geldt eigenlijk ook voor de rui. Na het vliegseizoen wil ik nog wel eens een dag of 7 sedochol geven. Dit heeft als doel om de lever en andere organen te ontvetten en schoon te maken.

In het vliegseizoen is het totaal anders. Dan worden er prestaties verwacht van onze toppers. Het voer blijft eiwit arm. Door de toevoeging van verschillende bijproducten wordt er toch gezorgd dat de duiven krijgen wat ze nodig hebben om goed te presteren. Dit bestaat dan o.a. uit; vetten, ijzer, jodium, verschillende aminozuren, vitamine B complex, pre- en probiotica, chlorofyl, elektrolyten en recuperatiemiddelen.

Het klink allemaal ingewikkeld maar dat is het niet. Als je maar focust op een goede planning, weet wanneer je wil pieken, weet wanneer je iets moet doen en je duiven op de juiste manier weet te motiveren. De duiven moeten het uiteindelijk doen!!!!!

 

 

 

De op deze website vertoonde foto's geven alleen maar weer welke merken ik zelf gebruikt en heb geen belang bij deze firma's!!