Kweekduiven weer op jonge en de 1e ronden er bijna af.

Gepubliceerd op 17 februari 2020 om 20:09

De jonge van de 1e ronden kunnen er eind van de week af bij de vliegduiven. De duivinnen beginnen al weer te leggen. Als de jonge eraf zijn gaan de duivinnen gelijk bij de doffers weg. De doffers mogen dan nog max. 5 dagen op de eieren zitten en dan worden ze weggenomen en staan ze op weduwschap. Om te starten met het loslaten van de vliegduiven gaan we nog niet aan beginnen hier. Veel te gevaarlijk nog met de roofvogels. De oude duiven komen niet eerder buiten dan het eerste weekend van Maart en dan ook nog maar heel even. Een week voor het loslaten krijgen de duiven een week lang een calcium bruistablet in het water om blessures te voorkomen. Nadat de duivinnen en de jonge weg zijn bij de vliegduiven krijgen de duiven 2 a 3 dagen niets te eten. Ze moeten eerst ontzwangeren zeg ik altijd. De hormonen huishouding dient eerst weer op peil gebracht te worden. 

De kweekduiven zitten inmiddels allemaal op jongen en het is weer afwachten wat dit gaat worden. Als ze net zo zijn als de eerste ronden zal het wel goed komen. Deze ronden blijft hier op het hok. Dat komt prima uit, want eerder kan ik de duiven hier toch niet loslaten. Om ze te helpen met het oriënteren heb ik vandaag mijn ren afgemaakt. Een ren op wieltjes zodat ik deze kan plaatsen voor elk hok zodat ze erin kunnen en een bad kunnen nemen. Ben ik ook gelijk van die ellende af om in het hok een bad te moeten geven. In de zomer vind ik het totaal geen probleem om in het hok een bad te moeten geven. Sterker nog, soms is het juist goed om het in het hok te doen. Stijgt mooi het % vocht in het hok. Hier is zomers natuurlijk wel een gebrek aan. En anders doe ik gewoon sproeien elke ochtend in het hok. Met een een plantenspuit en dan de vloer een beetje vochtig maken. Maar in de winter is het een ellende om in het hok een bad te moeten geven. De hele boel wordt nat en voordat het droog is pffffff. Daarom wacht ik ook meestal totdat het een dag mooi weer is en doe ik snel de duiven in bad. Gelukkig is die tijd voorbij en kan ik weer op vaste tijdstippen de duiven in bad doen. 

Gelukkig dat de ren af is. Nu nog een paar kleine dingen in het hok maken en het duivenhok, aan de buitenkant ook een poetsbeurt geven en dan is het tijd voor de tuin. Die kan wel een flinke opknapbeurt gebruiken.